2016.11.04-lectia

LECTIA

Adăugat de Cristian Bucuroiu

Categorii: Teatru

Teatrul National Bucuresti - Sala Mare
Teatrul National Bucuresti
Contactează organizatorul evenimentului

Contactează organizatorul evenimentului

Pentru a cere informații despre eveniment, completați formularul de mai jos ce va ajunge la organizatori


Comedie absurdă

Aflat pentru prima oară la Naţional în calitate de regizor, dar şi de interpret în propriul spectacol, Horaţiu Mălăele apreciază că „Lecţia lui Ionesco este o farsă tragică ce denunţă absurditatea tezelor unice şi exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii şi relaţia letală dintre sexualitate şi dictatură. Pe de altă parte, prostimea contemplativă, o masă de manevră la îndemâna casapilor investiţi. Cum lumea n-a învăţat mai nimic din greşelile istoriei, lecţia acestui spectacol nu-şi propune să fie un îndreptar moralizator şi plicticos, ci mai degrabă o limpede oglindă”, ne încredinţează cunoscutul artist.

Profesorul: Horaţiu Mălăele

Marie: Natalia Călin
Victoria Dicu
Eleva: Aylin Cadîr

O altă elevă: Diana Stancu, Andreea Tănase

Cronici:

Ceea ce impresionează este meșteșugul actoricesc pe care Horațiu Mălăele îl rafinează la maximum, reușind să obțină efecte comice garantate prin exploatarea absurdului de gest, mimică, voce. Actorul își folosește propriul corp ca pe un instrument care, prin caricaturizarea înzestrărilor firești ale ființei umane, devine capabil să ilustreze condiția absurdă a omului contemporan: dereglarea mimicii care o ia înainte sau rămâne în urma cuvintelor rostite, repetarea unor propoziții până când absurdul acestora devine evident, reluarea unor gesturi sau neducerea lor până la capăt, folosirea corpului ca pe un elastic imposibil de controlat, emisia de sunete bizare în loc de anumite cuvinte sau în completarea acestora – toate sunt procedee bine puse la punct de un actor inventiv, ce intuiește corect sursele absurdului în interpretarea actoricească și le folosește la maximum. Conform aceluiași principiu, regizorul-actor construiește și celelalte personaje”
Cristina Modreanu, ArtAct Magazine: Lecţia lui Mălăele

În 60 de minute, un profesor al scenei şi elevele actriţe te conving de faptul că teatrul poate însemna putere – puterea care încorporează un teatru „violent comic, violent dramatic”. Aşa ca în Ionesco.
Maria Sârbu, Jurnalul Naţional: Lecţia fantasmagorică a lui Horaţiu Mălăele

Evident, vocaţia de artist plastic a lui Mălăele îşi găseşte cel mai impresionant mod de exprimare în teatru. Personajele colcăie sub o trapă, într-o lume spectrală, a griurilor. […] Deşi subiectul e trist şi macabru, la „Lecţia” se râde sincer şi sănătos. Din fericire, genialul Mălăele reuşeşte mereu să ne descatuşeze simţul umorului şi hohotul de râs. De aceea îl iubim.
Gabriela Hurezean, Q Magazine: Horaţiu Mălăele ne dă o „Lecţie” genială

Lecţia” lui Horaţiu Mălăele are atmosferă dar şi substanţă, gravitate dar şi umor şarjat, ludicitate dar şi încremenire frustă, o dinamică proprie asemenea crimelor perfecte. […]Remarcabil decorul semnat de acelaşi Horaţiu Mălăele. […] Inutil să amintesc cât de actual ne apare textul lui Eugene Ionesco. Într-o lume ce nu mai reacţionează decât la undele de şoc, cămaşa de forţă e doar căptuşeala unei haine respectabile.
Răzvana Niţă, PORT.ro: Terapia prin şoc

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată.(* marchează un câmp obligatoriu)

*

1996 - 2017 Copyright © Romanian Yellow Pages. Toate drepturile rezervate S.C. INFO PAGES S.R.L.
Sari la bara de unelte