logo ANPCC

Asociatia Nationala de Prevenire si Combatere a Cancerului

Adăugat de Cristian Bucuroiu

0 recenzii

Listat în Alte activitati referitoare la sanatatea umana, Doctori oncologi, Sanatate publica si management

  • Strada Eroilor nr.19, Galati
  • 0721.834.095, 0755.621.328
Telefon aditional: 0721.834.095
Mobil: 0755.621.328
Program de lucru:
L-V 9.00 - 18.00
Contactați Listare proprietar

Contactați Listare proprietarul

Pentru a cere informații despre listare, completați formularul de mai jos pentru a trimite un mesaj listare proprietarului.


Asociatia Nationala de Prevenire si Combatere a Cancerului are drept obiectiv principal prevenirea si combaterea cancerului, apararea si promovarea principiilor si valorilor umane, prin dezvoltarea unor proiecte si actiuni cu caracter local si national, precum si prin colaborarea cu alte organizatii similare locale si nationale.

Asociatia Naţionala de Prevenire si Combatere a Cancerului este persoana juridica romana, non-profit, fara scop lucrativ, fara caracter politic si constituita pe termen nedeterminat.

Membrii fondatori ai Asociatiei Nationale de Prevenire si Combatere a Cancerului au convenit sa se asocieze pentru prevenirea si combaterea cancerului, apararea si promovarea principiilor si valorilor umane, prin dezvoltarea unor proiecte si acţiuni cu caracter local si national, precum si prin colaborarea cu alte organizatii similare locale si naţionale.

Pentru atingerea scopurilor şi obiectivelor sale, Asociaţia Natională de Prevenire si Combatere a Cancerului va derula proiecte distincte pe termen scurt, mediu si lung, in următoarele domenii de activitate:

-Organizarea unor actiuni de informare, consiliere si sensibilizare a populaţiei cu privire la riscul aparitiei cancerului;

-Reducerea incidenţei cancerului şi a mortalităţii datorată cancerului;

-Reducerea impactului psihologic si social asupra celor bolnavi de cancer;

-Organizarea in regie proprie, in colaborare sau asociere cu alte organizaţii care au acelasi profil de activitate sau organizatii non-guvernamentale locale si nationale, a unor actiuni de cunoaştere reciproca, dezbateri si schimb de experienta;

-Organizarea unor activitati de colaborare internationala cu asociatii similare din Uniunea Europeana.

-Promovarea principiilor si valorilor umane ale persoanelor bolnave de cancer;

-Asociatia poate primi donatii din tara si din străinatate de la persoane fizice, persoane juridice si institutii si poate dezvolta orice tip de activitate legala, inclusiv activităti comerciale in scopul de a realiza fondurile necesare sustinerii scopului si obiectivelor acesteia. 

Totodata, Asociatia urmareste organizarea în regie proprie, în colaborare sau asociere cu alte organizatii care au acelasi profil de activitate sau organizatii non-guvernamentale locale si nationale, a unor actiuni de cunoastere reciproca, dezbateri si schimb de experienta precum si organizarea unor centre de sanatate pentru bolnavii de cancer si promovarea unui regim de viata sanatos si de combatere a elementelor de risc cu incidenta în boala.

Cate tipuri de cancer exista?
Specialistii spun ca ar fi in jur de 200. Unele dintre acestea sunt forme mai rare, altele sunt mai frecvente.

Cate stadii are cancerul?
Boala are 4 stadii. Cu cat este diagnosticata mai repede, cu atat mai bine:Stadiul 1 – cancerul localizat, celulele se gasesc numai in locul in care s-au format.Stadiul 2 – tumoarea este ceva mai mare decat in stadiul 1, exista unele indicii ca ganglionii din apropiere ar putea fi afectati – ceea ce inseamna ca celulele maligne au intrat in reteaua sanguina crescand risul de aparite si in alta zona.Stadiul 3 – tumoarea este mai mare decat in Stadiul 2, celulele maligne au afectat cu siguranta ganglionii din vecinatate si probabil a inceput sa invadeze tesuturile din jur.Stadiul 4 – cancer metastatic sau secundar, acesta s-a raspandit deja la alte organe decat cel in care s-a format, in aceasta etapa supravietuirea este limitata, tratamentul tintind mai mult calitatea vietii pacientului, decat vindecarea (care nu mai este posibila).

Este dureros?

Depinde de zona in care este localizat. In general, durerea nu este unul dintre primele simptome ale cancerului, celulele canceroase nu provoaca durere, insa atunci cand se formeaza o tumoare care exercita presiune in jurul ei. Insa poate fi dureros. De asemenea, daca boala a ajuns la oase, atunci durerea este un simptom. In orice situatie, exista calmante care ii ajuta pe pacienti sa faca fata disconfortului.

De ce e cancerul mortal?
In primele stadii, cancerul nu este mortal. Doar atunci cand este depistat intr-un stadiu avansat, poate fi fatal. Nu toate formele de cancer duc la deces, unele au o rata de supravietuire mai mare de 90%.
Exista forme de cancer duc la deces pentru ca interfereaza cu functiile vitale ale organismului. Cancerul pulmonar, de exemplu, ataca plamanii si afecteaza functia respiratorie, cancerul de stomac blocheaza sistemul digestiv, oprind astfel absorbtia nutrientilor vitali, cancerul de rinichi sau ficat afecteaza ehilibrul chimic al organismului, provocand stari de inconstienta. Unele forme de cancer pot conduce la imobilitate, ceea ce favorizeaza aparitia infectiilor precum pneumonia cu care corpul, fiind slabit, nu va putea lupta.

De ce sunt unele forme de cancer inoperabile?
Daca tumorile sunt localizate in locuri greu sau total inaccesibile – organe sau zone puternic vascularizate sau in jurul coloanei vertebrale, cancerul este inoperabil. De asemenea, daca boala este in faza terminala, afectand mai multe organe, medicii nu mai pot interveni.
Cancerul sangelui sau unele forme de cancer osos sunt alte diagnostice care nu permit interventia chirurgicala. Totusi, pentru acesti bolnavi exista chimioterapia, radioterapia, terapiile hormonale sau bioterapia.

Ce forme de cancer au cea mai ridicata rata de supravietuire?
Cancerul mamar si cel uterin in cazul femeilor, respectiv cancerul testicular si de prostata in cazul barbatilor. Asta pentru ca zonele afectate sunt mai usor de investigat si sunt accesibile interventiei rapide

Persoanele care au avut la un moment dat cancer, sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta o alta forma?
Din pacate, in urma chimioterapiei nu doar celulele maligne sunt distruse, dar si cele sanatoase au de suferit. In aceste conditii, cu timpul ele pot dezvolta mutatii, transformandu-se in celule canceroase.

Preventie

Prevenţia reprezintă eliminarea sau minimalizarea expunerii la factorii cauzali ai cancerului şi include reducerea susceptibilităţii individuale la efectele acestor cauze.

Tutunul sub toate formele, este responsabil de aproximativ 30% din toate decesele prin cancer. Necontrolat, fumatul va determina mai mult de 10 milioane de decese prin cancer (în principal cancer pulmonar) în decada următoare.

Obezitatea este implicată în cancerul esofagian, colorectal, sânului, endometrului şi rinichiului. La adulţi se recomandă controlul greutăţii şi evitarea creşterii în greutate prin reducerea aportului caloric şi creşterea activităţii fizice.

Practicarea unei activităţi fizice are un efect protector în reducerea riscului de cancer colorectal.

Compoziţia dietei este importantă deoarece fructele şi vegetalele ar putea avea un efect protector prin scăderea riscului pentru anumite tipuri de cancer precum cancerul cavităţii bucale, esofagian, gastric şi colorectal. Aportul crescut de carne roşie sau carne roşie prelucrată s-a asociat cu un risc crescut de cancer colorectal.

Consumul de alcool creşte riscul apariţiei cancerelor cavităţii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, ficatului şi sânului.

Există asociere strânsă între unele infecţii şi anumite tipuri de cancer:
•între infecţia virusului hepatitei tip B şi cancerul hepatic,
•infecţia virusului papiloma uman şi cancerul colului uterin.

Screeningul pentru cancerul colonic prin THO (testul hemoragiilor oculte) reduce atât incidenţa cât şi mortalitatea, probabil prin detectarea şi înlăturarea polipilor.

Examenul citologic al colului uterin (prin testul BP) determină identificarea şi excizia leziunilor precanceroase cu o reducere dramatică în incidenţa şi mortalitatea prin cancer a colului uterin.

10 semne si simptome de cancer

Prin cresterea exagerata, tesutul canceros invadeaza vasele si nervii din jur, maresc dimensiunile organului invadat, consuma rezervele de energie ale organismului, secreta unele substante ducand la aparitia unor semne si simptome.

Aceste semne si simptome pot sugera existenta unui cancer. Aceste semne si simptome sunt nespecifice, adica poti avea semnele si simptomele respective fara sa ai obligatoriu cancer. Nu va faceti griji daca aveti unele simptome sau semne si sunt trecatoare, probabil nu aveti cancer; daca simptomele sunt persistente sau in agravare, este mai bine sa mergeti la medic, deosebirea dintre aceste doua situatii o face doar medicul.

Voi enumera cele mai frecvente simptome intalnite in cancer, indiferent de localizare.

1. Scaderea inexplicabila in greutate

Este intalnita frecvent in cancer, si poate fi data de consumul substantelor nutritive de catre celulele canceroase, febra, sau tulburarile de alimentatie.

2. Febra

Febra este frecvent intalnita in cancer, datorita afectarii sistemului imun datorita cancerului sau citostaticelor, cu aparitia de infectii

3. Transpiratie inexplicabila

Poate fi data de prezenta febrei, dar si de “intoxicatia” cu produsii de secretie sau metabolism ai celulelor canceroase

4. Astenia

Este frecventa la pacientii cu cancer; de mentionat ca oboseala din cancer nu se rezolva cu odihna.

5. Dificultatea indeplinirii muncii obisnuite

Persoana cu cancer observa ca nu-si mai poate indeplini activitatea la serviciu sau acasa, din cauza oboselii, sa lipsei chefului de viata, a lipsei de initiativa si gandurilor pesimiste.

6. Stare depresiva

Persoana cu cancer observa o indispozitie, depresie, aparent fara relatie cu un necaz/problema recenta. Uneori depresia poate fi primul simptom de cancer.

7. Sangerarea

Cresterea rapida a tesutului canceros nu este posibila fara o crestere corespunzatoare a vaselor de sange. Datorita faptului ca aceste vase sunt fragile ele se pot rupe usor, aparand astfel sangerari, care pot sa se observe in cazul in care organul afectat de cancer are legatura cu exteriorul (plaman – hemoptizie, tub digestiv, – hematemeza sau melena, cavitati nazale, – epistaxis, urechi – otoragie sau aparat genital si urinar – menoragie sau hematurie)

8. Durerile

Desi toata lumea se asteapta ca un cancer sa fie dureros, destul de frecvent diagstichez un cancer la un pacient care nu are nici o durere; lipsa durerii face deseori ca pacientul sa se prezinta tarziu la medic. De obicei durerea este data de invazia unui nev (ca in cancerul de pancreas), de distensia unui organ (ca in cancerul de stomac, colon sau ficat) sau de prezenta metastazelor in oase

9. Marirea de volum a unei regiuni anatomice

Marirea de dimensiuni a unei regiuni in cancer poate sa apara prin cresterea in dimensiuni a tumorii, prin obstruarea lumenului unui organ sau vas de sange, sau prin aparitia metastazelor in ganglionii de sub piele.

10. Modificari la nivelul pielii

In cancerele care nu sunt cutanate, pot sa apara unele modificari la nivelul pielii, ca:
•Piele negricioasa (hiperpigmentare)
•Piele galbena (icterica)
•Piele rosie (eritematoasa)
•Mancarime de piele (prurit)
•Crestere exagerata a parului (hipertrichoza)
•Paliditatea pielii prin aparitia anemiei

Tratamentul profilactic

Profilaxia primară în cancer vizează cauza bolii, atunci când aceasta este cunoscută, și eliminarea factorilor de risc.

Unele cancere sunt provocate de virusuri oncogene, și ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva virusului respectiv. Este cazul carcinomului hepatocelular, apărut pe fondul infecției cronice cu virusul hepatitei B și al cancerului de col uterin, care s-a dovedit că apare numai în prezența infecției cronice cu tipurile oncogene de papilomavirus (HPV). Vaccinul împotriva hepatitei B a intrat în uz la începutul anilor 1980, fiind introdus în Programul Național de Imunizare din România în 1995. În ceea ce privește HPV, există vaccinuri împotriva a 2 din tipurile oncogene de papilomavirus (16 și 18), responsabile de majoritatea cancerelor de col uterin (aprox. 70%). S-a dovedit că vaccinarea înainte ca organismul să vină în contact cu aceste tipuri de virus (adică înainte de începutul vieții sexuale) împiedică infecția ulterioară și previne apariția leziunilor precanceroase produse de aceste tipuri virale la nivelul colului uterin. Pe termen lung, se estimează că vaccinarea sistematică a fetelor va duce la o scădere importantă a incidenței cancerului de col uterin, prin eliminarea cazurilor datorate acestor 2 tipuri virale cancerigene. Totuși, deoarece vaccinul nu conferă protecție față de toate tulpinile virale oncogene, este necesar ca și femeile vaccinate să efectueze screening-ul periodic pentru depistarea precoce a cancerului de col. În România, vaccinurile împotriva HPV sunt disponibile pentru vaccinare opțională din anul 2007, iar vaccinarea gratuită împotriva HPV, finanțată din Programul Național de Oncologie, a fost introdusă în campanii școlare în toamna anului 2008 și s-a efectuat la fetele de 9-10 ani, în clasa a IV-a, numai cu acordul scris al părinților sau tutorilor. Ulterior, grupa de vârstă vizată a fost cea de 12-14 ani (clasa a VI-a și a VII-a), cu posibilitatea de vaccinare gratuită și a femeilor în vârstă de până la 24 de ani, la indicația medicului ginecolog.

Multe forme de cancer sunt asociate cu factori de mediu și pot fi prevenite. Dintre factorii de risc pentru apariția cancerului, care ar putea fi evitați, fac parte radiațiile ionizante (prin exces de proceduri de radiodiagnostic sau radioterapie), fumatul, diverse substanțe chimice sau medicamente implicate în carcinogeneză.

Profilaxia secundară vizează depistarea bolii prin metode de screening în stadiile incipiente, precanceroase, care sunt curabile prin tratament specific. Metoda de screening depinde de tipul de cancer vizat. De exemplu screeningul pentru cancerul pulmonar se realizează prin efectuarea anuală a examenului radiologic pulmonar. Metoda de screening pentru cancerul de col uterin este examenul citologic Babeș-Papanicolau, care în mod ideal ar trebui efectuat la toate femeile active sexual de 2 ori pe an sau măcar anual. Pentru cancerul de sân, pe lângă autopalpare sau palparea sistematică a sânului cu ocazia oricărui consult medical, există screeningul prin mamografie.

Ce anume duce la apariția cancerului? Fiecare celulă din corpul nostru conține ADN, ADN care, la rândul său, conține codul nostru genetic și care oferă instrucțiunile pentru acțiunile fiecărei celule în parte. Dacă acest ADN este afectat, celulele din organismul nostru încep să acționeze haotic. Este un fapt cunoscut acela că „mutațiile” (deteriorarea ADN-ului) au loc cu regularitate în organismul oricărei persoane dar, de cele mai multe ori, celulele recunosc astfel de mutații „reparând” ADN-ul sau, mai simplu, autodistrugându-se. Însă există și cazuri când mutațiile afectează tocmai acest mecanism de autoapărare, iar celulele afectate nu se mai autodistrug. În schimb, ele încep să urmeze instrucțiuni anormale, reproducându-se și dând naștere din ce în ce mai multor celule mutante. Acesta este momentul în care apare cancerul. Factorii care generează aceste anomalii sunt extrem de numeroși, de la fumat și până la expunerea exagerată la soare. De asemenea, existența bolii în trecutul familiei crește șansele unei persoane de a moșteni mutațiile ADN care să ducă la apariția temutei boli. Chiar și atunci când este în remisiune, cancerul prezintă riscul de a se dezvolta din nou. În cele mai multe dintre cazuri, cauzele exacte ale apariției bolii sunt însă necunoscute. Un studiu recent a arătat, ca un exemplu, că există peste 80 de gene mutante care măresc considerabil riscul apariției cancerului de sân, de prostată sau a celui ovarian, iar oamenii de știință se tem că în curând vom asista la o proliferare puternică a ADN-ului predispus la cancer. FACTORII DE RISC Tutun 30% Infectii 10% Alimentatie nesanatoasa 33% Factori legati de sanatatea reproducerii 7% Profesie 4% Lumina solara si radiatiile ionizante 3% Poluare 2% Produsi industriali 1% Medicamente si proceduri medicale 1% Aditivi alimentari 1% Alcool 2% Factori necunoscuti 6%

Adaugă recenzia ta

Please login or register to add your review.

1996 - 2020 Copyright © Romanian Yellow Pages. Toate drepturile rezervate S.C. INFO PAGES S.R.L.
Sari la bara de unelte